Budapest

Várkert Bazár, 2015. november 05.

A TEHETSÉG LEHETŐSÉG!

A rendezvény a kiemelkedő fiatal tehetségek bemutatkozásának fóruma, akik tevékenységükről, fejlődésükről, a tehetségről, mint lehetőségről tartanak előadásokat. Cél az értéket teremtő, inspiráló gondolat megszületése és közvetítése.
09:30

INNOVÁCIÓ blokk

Nyitó gondolatok a mentortól: Kósa Erika üzletasszony

Hives Áron műegyetemista, informatikus
Jeney Ákos informatikus, vizuális kommunikátor
Nemes Orsolya Y-generációs tanácsadó, szervezetfejlesztő
Huszár Viktor feltaláló, a Teqball kitalálója

Hives Áron

Online oktatás? Élő konzultációk? Ez mind az EduBase! Hives Áron célja, hogy minél több ember számára elérhetővé váljon az ingyenes, minőségi tudás a bárhonnan megtekinthető oktatóvideóikon keresztül. Az informatikus egy új generációs tanulási forma felfedezésére invitálja a hallgatóságot, melynek köszönhetően otthonunk kényelméből sajátíthatjuk el a tudást videók és élő közvetítések segítségével. Előadása során jelenlegi oktatási rendszer átalakulásáról, jövőjéről, egy új irányvonalról, az online konzultációkról, valamint az aktuális fejlesztésekről is szót ejt, és egy interaktív bemutatón keresztül egy pár pillanat erejéig maguk a nézők is átélhetik az új tanulási élményt!

Jeney Ákos

Gyönyörű korban élhetünk. Egy kreatív ötlettel teli fiatal számára minden lehetőség adott, hogy megvalósítsa elképzelését akár a zsebében lapuló telefonnal, vagy a táskájában lévő laptoppal. Létrehozni valamit a semmiből, az egyik legjobb érzés a világon, ami magában hordozza a potenciált, hogy épp a jövő egyik meghatározó sikercégének alapját tettük épp le. Jeney Ákos 16 éves volt, mikor létrehozott egy internetes rádiót. Mára Miskolc város legnagyobb fejlesztési projektjeinek készít filmeket és kreatív kommunikációs elemeket, mind e mellett pedig több saját ötleten alapuló digitális és filmes tartalmat is fejleszt.  De mi a közös ezekben? Természetesen az azonos kreatív folyamatok, állomások és az alkotás öröme! A kreatív, digitális alkotó, filmkészítő, vizuális kommunikátor és egyben vállalkozó előadása során bebizonyítja, hogy igenis érdemes kitartani még a legvadabb ötleteink, álmaink mellett is, mert minden ilyen „utazás” egy olyan kaland, mely életre szóló élményt, tudást vagy tapasztalást eredményez, vagy épp a jövő meghatározó nagy vállalatának alapja is lehet!

Nemes Orsolya

Ezek a mai fiatalok egyre több fejtörést okoznak. Másképp gondolkodnak, másképp viselkednek és másképp kommunikálnak. Valóban lusták, önimádióak és nárcisztikusak, akik még mindig a szüleikkel élnek, ahogy a média szereti beállítani, vagy másképp is lehet tekinteni rájuk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik előadása során Nemes Orsolya Y generációs tanácsadó és szervezetfejlesztő, aki szerint az elmúlt tíz évben alapjaiban változott meg a világ. Az u¨zlet a´llando´an va´ltozik, a gazdasa´g tu´lzottan kisza´mi´thatatlan, a technolo´gia pedig elke´peszto? sebesse´ggel fejlo?dik. Az Y generáció elsősorban nem állást szeretne, hanem olyan munkát, aminek értelme van. Pengeélen táncolva lépkednek át a 20. századi munka struktúrák világából a 21. század új vállalati kultúrába. És lehet, hogy a végén még át is alakítják...

Huszár Viktor

"Egy ilyen bomba ötlet, Úristen, Úrég, de hogy lehet ennyire szánalmas videót csinálni, hol van belőle a One Direction, Pelé és Robbie Keane, a világsztárok?" - mondta nekem Pelé ügynöke. Én 10 percig csendben hallgattam a sértéseit a los angeles-i szállóda fullos meeting szobájában, majd csak ennyit mondtam: "Te egy oltári nagy bunkó vagy". Robbie Keane lesápadt, Pelé ügynöke nem hitt a fülének...” Ami ezután történt, az már egy igazi magyar sikersztori. Huszár Viktor meghajlította a síkot, és ezzel új, térbeli lehetőségek keletkeztek: az eredményét úgy hívják, Teqball. A mérnök-sportoló-feltaláló bemutatja hogyan lett az asztali lábtenisznek is nevezett Teqball egy olimpiai sport és egyben egy dollármilliárdos üzlet. Az izgalmas előadást világhírű sportolók emberközeli, személyes, sokak által nem ismert, vicces történetei teszik még színesebbé, illetve átélhetőbbé a hallgatóság számára.

TUDOMÁNY blokk

Nyitó gondolatok a mentortól: Prof. Dr. Ádám Veronika biokémikus, egyetemi tanár, az MTA tagja

Kump Edina környezetkutató
Pölcz Ádám nyelvész, retorikakutató
Dr. Lőrincz M. Ákos molekuláris biológus
Dr. Tóth-Vajna Gergely és Tóth-Vajna Zsombor

Kump Edina

Egyre több, országnyi területű sziget található óceánjainkban, ezeket a zömében műanyag hulladékokból álló szemét szigeteket az ember termelte ki, jelenleg már a vízi élővilág fejlődését gátolják, és korántsem biztos, hogy létezésük valamilyen módon nem üt vissza ránk. Kump Edina szerint bár a probléma nagyon távolinak és szinte elképzelhetetlennek tűnhet, az ember –mi is itthon- jelentősen hozzájárulunk életvitelünkkel. Túlságosan messzire sem kell elutaznunk, elég csupán meglátogatni a Tisza felső szakaszát egy-egy áradás után. De vajon létezik megoldás? Hogyan kell a jövőben átalakítanunk fogyasztói szokásainkat a környezet és ezzel együtt önmagunk megóvása érdekében, és miképp érhető el a környezeti szemléletváltozás? Ilyen és hasonló kérdéseket boncolgat majd előadása során Kump Edina környezetkutató!

Pölcz Ádám

A nyilvános szereplés képessége sokaknál adottság, tehetség, de nem olyan készség, amelyet ne kellene fejleszteni, és ne lehetne tanulás útján többé-kevésbé elsajátítani. Pölcz Ádám szerint, aki „el tudja adni” a mondanivalóját, nagyobb eséllyel kerül a figyelem középpontjába, még ha esetleg nem is annyira tartalmas a mondandója. A nyelvész, retorikakutató előadásában bemutatja a nyelvi korlátoltságból való kitörés egyik lehetőségét: a retorika tudományának lehetséges szerepét a készségek fejlesztésében. Vajon igaz az, hogy a stílus maga az ember?  Élőbeszédben előadásmódunk valóban „elviheti helyettünk a balhét”?  Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk!

Dr. Lőrincz M. Ákos

Nagy divat az innováció fontosságának, illetve az újítások gyakorlati/ipari hasznosításának hangsúlyozása, de csak akkor válnak ismerté egy újítás útjába gördülő akadályok, amikor szabadalmaztatásra vállalkozik valaki. Dr. Lőrincz M. Ákos előadása során betekintést enged egy magyar biológiai/orvostudományi ötlet szabadalmaztatási kihívásaiba és bemutatja legújabb kutatásai izgalmas eredményét. A véletlen úgy hozta, hogy egy, a kutatásukat megnehezítő probléma megoldása közben olyan módszert fejlesztettek ki, ami lerövidíti a megfelelő antibiotikum kiválasztását az intenzív ápolásra szoruló betegek számára. Mivel náluk minden óra számít, komoly siker lehet ez a módszer, ha a klinikai vizsgálatok is alátámasztják az eljárásukat!

Dr. Tóth-Vajna Gergely - Tóth-Vajna Zsombor

A tehetség fogalmát sokan sokféleképpen próbálták már meghatározni. Tehetségesnek mondunk valakit, ha valamilyen területen kiemelkedő képességekkel és az ehhez társuló szorgalommal rendelkezik. De szükségszerű-e a tehetséget egy témára, egy területre leszűkíteni? Dr. Tóth-Vajna Gergely és testvére, Dr. Tóth-Vajna Zsombor szerint a válasz, egyértelműen: nem. Mindketten a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztek, emellett Zsombor több zeneakadémia diplomával rendelkezik, Gergely pedig az ELTE Germanisztika Tanszékén tanult skandináv nyelveket, jelenleg pedig karmesteri tanulmányokat folytat. Eddigi pályájuk során sokszor tették fel nekik a kérdést, hogy „felnőttként” orvosok vagy zenészek lesznek? Ahelyett, hogy választottak volna, úgy döntöttek megpróbálnak átjárást találni a két terület között. Előadásuk során kiderül, hogyan kapcsolódik egymáshoz a zene és az orvostudomány, és miért érdemes egyszerre több dologgal is magas szinten foglalkozni!
11:00

SZÜNET

11:30

MŰVÉSZET blokk

Gondolatok a mentortól: Miklósa Erika operaénekesnő

Hodosán Dóra versmondó
Balogh Tamás zeneszerző, jazz zenész
Kőszegi Tamás filmrendező
Tóth Károly mozgássérült táncművész, író

Hodosán Dóra

Milyen lehetőségei vannak egy hátrányos helyzetű fiatalnak? Érdemes-e álmodni, célokat kitűzni? Álmok-e valójában az álmok? Hogyan törjünk ki abból a negatív, hátrányos környezetből, ahol élünk? Mi számít negatív környezetnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik előadása során Hodosán Dóra, aki hátrányos helyzetűként, egy nyolcgyermekes családban nőtt fel, mégis úgy döntött, bebizonyítja, hogy az anyagi nehézségek ellenére is lehet komoly eredményeket elérni. A tehetséges lány öt éve talált rá a versmondásra és a színjátszásra, azóta pedig rengeteg versenyen megfordult már, kezdetben helyi, megyei versenyeken, később már országos és nemzetközi versenyek résztvevője, győztese, dobogósa volt. Dóra hisz abban, hogy mindig van kiút, bárhol éljünk is.

Balogh Tamás

„A zenei műfajok nem egymás ellen vannak, nem egymás ellentétei, sokkal inkább kiegészítői.” - állítja Balogh Tamás, aki zeneszerzőként és zongoristaként a különböző zenei stílusok izgalmas kombinációit tárja a közönség elé. Bemutatja, hogy mennyi lehetőség van arra, hogy a könnyű zenébe is ,,belecsempészhessünk" tartalmas mozzanatokat, miközben a kreativitás valamint az egyéni hang meg tud maradni, mindeközben pedig rossz kompromisszumok nélkül sokak számára élvezhetővé és elérhetővé válik az igényes zene. Előadása során zenei példákon keresztül, a közönség bevonásával ismerhetjük meg, hogyan is jelenik meg a kortárs-, népzene és klasszikus zene a populáris zenei világban a jazz és az improvizatív műfajok segítségével.

Kőszegi Tamás

A vizuális szépség olyan helyekről is fakadhat, ahonnan azt a legkevésbé várnánk. Kőszegi Tamás és Mimicry Motions nevű animációs csapata ebből a gondolatból kiindulva hívta életre a kísérleti film teljesen új képviselőjét, a fénymásoló filmet. A rendező előadása során bebizonyítja, hogy létezik átjárás élőszereplős és animációs film között, és még mindig vannak rejtett, felderítetlen határvonalak, ahol olyan filmnyelvet találhatunk, melyre korábban még nem volt példa. A közönség ízelítőt kap a világ első, még készülőben lévő fénymásoló filmjéből, mely hét percben mutatja be az emberi szeretkezés közben átélt érzelmek széles skáláját ezen sajátos leképezéssel!

Tóth Károly

Korlátokkal teli életében az álmait próbálja valóra váltani, persze vannak mindig buktatók, amiken többnyire átlendül, és töretlenül a céljai felé igyekszik. Tóth Károly mozgássérültként éli mindennapjait, ez azonban nem állította meg abban, hogy a táncművészetnek és a színháznak éljen. Rendkívüli akaratereje van, talán ennek köszönhető, hogy nemrégiben megszületett első saját színdarabja is, The Play címen. Előadásában a színházi pályafutás felé vezető útjába enged betekintést a hallgatóságnak, miközben bebizonyítja, hogy egy tehetséges, mozgásában korlátozott ember is komoly színpadi sikereket érhet el, ha megfelelő lehetőséget és támogatást kap!

TÁRSADALMI ÉRTÉK blokk

Nyitó gondolatok a mentortól: Zsédenyi Adrienn énekesnő

Kőpataki Katalin pszichológus, meseíró
Vásárhelyi Dávid hírportál tulajdonos
Lengyel Zsófia látássérült sportoló, paratriatlonista
Magyarné Fekete Veronika autodidakta cukrász

Kőpataki Katalin

Kőpataki Katalin szerint a gazdasági válság mellett az értékválságra is oda kell figyelnünk. Önértékelésünket ugyanis egyre inkább az határozza meg, hogy mivel foglalkozunk, hol tartunk a karrierünkben, mennyit dolgozunk. Ha "munkamániáról" beszélünk, nem elég azt figyelembe venni, hogy a sokat dolgozó testileg és lelkileg is kimerül, de társa is komoly hiányt szenved, míg gyermekei ezt a mintát fogják továbbvinni. A pszichológus előadása során a munkafüggőség kérdését járja körbe, miközben felteszi a kérdést: milyen veszélyeket rejt a XXI. század legelterjedtebb családi problémája? Az előadás során többek között azt is megtudhatjuk, miért vált szükségessé a pszichológus a vállalati kultúrában.
  

Vásárhelyi Dávid

A tehetséggondozás értékeire építve továbbra is kiemelten fontos fejleszteni a tehetséges fiatalok erős oldalát. Vásárhelyi Dávid, a média területén mozgó feltörekvő fiatal életében fontos szerepe volt az 50 tehetséges magyar fiatal program nyújtotta lehetőségnek, illetve a támogató családi háttérnek. A mentorával, Al Ghaoui Hesna riporter, külpolitikai újságíróval kialakult szoros munkának az alapjai a hitelesség, szakmaiság, és kapcsolatépítés volt. Minden ember életében vannak meghatározó személyek és pillanatok. Vajon, hogyan tudunk ezekből építkezni és hogyan fordíthatjuk hasznunkra az így szerzett tapasztalatokat? Hesna és a fiatal riporter, hírportál tulajdonos november 5-i előadásukban többek között erre keresik a választ, hiszen mindkettőjük életében voltak mérföldkövek és személyek, akik jelentősen befolyásolták jövőjüket. A videókkal színesített előadásból kiderül hogyan tudott Hesna és Dávid együtt dolgozni, inspirálni egymást az elmúlt két-három évben!

Lengyel Zsófia

Sikeres sportoló, érdekképviseleti aktivista és frissen végzett újságíró, aki ugyanakkor születése óta látássérült. Lengyel Zsófia előadása során bebizonyítja, hogy fogyatékkal élőként is lehet komoly eredményeket elérni, tehetségünket kibontakoztatva sikeresnek lenni. Ehhez azonban kell az ép társadalom nyitottsága, befogadása, de legfőképp elfogadása is. A tehetség mindenkiben benne van, kiben-mi. Van, aki megtalálja egyedül, van, akinek segítség kell a felkutatásához. A kibontakozáshoz persze már egy jó nagy adag akaratra, és szeretetre is szükség lesz!

Magyarné Fekete Veronika

Magyarné Fekete Veronika szerint a siker nem azon múlik, hogy mit csinálunk, hanem azon hogyan. Hiába van már telítve a cukrászpiac, mégis tudott új szint hozni a palettába, már akkor is, amikor még csak amatőr szinten hódolt kedvenc hobbijának, a sütésnek. Azóta hivatalosan is cukrász lett. Rövid idő alatt ért el olyan magasságokat, amit mások hosszú évek munkájával építenek fel. Előadása során egy látványos prezentáció keretében bepillanthatunk a kreatív torta design világának kulisszatitkaiba, és megtudhatjuk milyen is egy igazi versenytorta! A cukrász bebizonyítja a hallgatóság számára, hogy igenis érdemes nagyot álmodni, mert ha jó az út, amin elindultunk, az élet igazolni fog minket!

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ

A tehetség kortalan! Egy film azokról a példaképekről, akik ötven felett valósították meg álmaikat. Olyan tettre kész, energikus hölgyek és urak, akik életük második felében léptek valami újat, merészet, szokatlant és hoztak jelentős változást az életükbe.

Díjátadás

Díjazzuk a leginspirálóbb előadókat. Az internetes szavazás eredményhirdetése és a díjak átadása.
Ennek az oldalnak az eredeti elérhetősége: http://www.talentn.hu/program
Praesent et nulla eu nibh laoreet varius. Nunc venenatis nisi in libero. In sed justo. Sed risus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.